Facebook Adress Kontakta oss Hitta hit

Om rasen Whippet

Rasgrupp Rasklubb Rasgrupp klubb Rasstandard Avelsstrategi
 Grupp 10 - Vinthund  Whippetklubben  Svenska Vinthundklubben  FCI standard  SW strategy

Rasbeskrivning

Whippeten tillhör rasgrupp 10 – Vinthundar (engelska Sighthounds). Vinthundar utmärker sig vid att jaga med synen: hundarna reagerar när bytet rör sig. Det är hundar som är byggd för att springa ifatt sitt byte: kroppen är designad för att kunna ta stora kliv snabbt och skapa en enorm fart (en whippet kan nå hastigheter runt 60 km/h).

Rasen har kort päls och är slank utan mycket fett på kroppen: det betyder att den fryser när det blir kallt, och därför behöver ett täcke. Storleken uppfattas av de flesta som lagom: stor nog för att kunna ta tag i, men samtidig liten så den är enkel att ta med sig överallt.
Konstruktionen med lång nos, luftiga ören och en slank kropp gör att det är en frisk ras: det finns inga rasbundna sjukdomar.

Den är ju byggd för att jaga kanin, så den naturliga aktiviteten för en whippet är att springa. Det finns särskilda aktiviteter som Lure Coursing och Whippetrace som är skapade för att simulera hundens jakt på hardjur. Men vanliga aktiviteter som att spinga eller cykla med en whippet är också omtyckt. Även om den gillar fart och fläkt har den ett milt temperament som gör att den även används som terapihund på både demensboende och som hjälp för barn med störningar.

Länk till den officielle rasstandard: Whippet rasstandard

Historia

Rasen kommer från England där den 1890 blev godkänd som ras. Den fick ett uppsving när gruvarbetarna i norra England började använda rasen båda till att fånga kanin till middagen och till kapplöpning för arbetarnas nöje. Rasen kom till Sverige 1914 men som alla Vinthundraserna har det aldrig varit en stor ras i Sverige. Det är dock den i särklass största Vinthundras med en population runt 5000 individer de senaste åren.

Whippet gemenskapen

De senaste decennier har rasen ökat i popularitet, och antalet kennlar har ökat en del (idag finns det runt 130 kennlar). Även om antal hundar och uppföder har ökat känns rasen fortfarande som en liten ras, och det är fortfarande en familjär stämning i whippetkretsen: alla pratar med alla och man får hjälp när man behöver det.

Dock får man nog konstatera att rasen nu har blivit delad i uppfödare som fokusera på utställning och andra som fokusera på race (Whippetrace/Lure Coursing/Rundbana). Den stora majoriteten av uppfödare har fokus på utställning.

På Facebook finns gruppen Whippet som samling för alla intresserade i rasen.

Fördelar och nackdelar med rasen

Fördelar:

-          En sund ras

-          Mycket anpassningsbar ras (den går att använda till det mesta)

-          Har ett trevligt temperament

-          Lätt att ha med sig överallt

Nackdelar:

-          En jagande ras som är snabb: du måste tänka till om du har den lös

-          Fryser på vintern och kräver då ett täcke

Vad vi tycker om rasen

Som uppfödare av rasen gillar vi förstås rasen. Men det är också den enda rasen vi uppföder, och det är det för att vi verkligen tycker det är den bästa ras som finns.

Storleken är precis lagom: du känner att du har en hund som går att ”hålla i”, samtidig som den är så smidig att ta med överallt. Till exempel går det lätt att ha med den när du åker kommunalt, där den ihoprullat inte fyller mycket.

Vi tycker den är mycket anpassningsbar: den behöver inte mycket motion, men vill du motionera (löpa, cykla etc.) så hänger hunden gärna med. Vi har till exempel flera golfspelande valpköpare som har med hundarna på deras golfrundor.

Som vuxen är whippeten lugn inne men aktiv ute. Det tror vi de flesta tycker är en fantastisk egenskap: att inte ha så mycket strul inne, men kunna vara aktiv med hunden ute passar nog de flesta familjers dagliga liv.

I grunden tycker vi att fler familjer borde ha en whippet i stället för de raser som är mer populäre idag.